Ehkäpä helpoin tapa selvittää juuri se oikea nuolen spine (jäykkyys) on tehdä niinsanottu sulattoman nuolen testi. Tässä testissä ammutaan esim 3 erijäykkyyksistä nuolta 6-10m päästä tauluun. Jos nuoli on liian löysä se osuu tähtäyspisteen oikealle puolelle ja sen nokkipää osoittaa vasemmalle, jos taas liian jäykkä niin päinvastoin. Mikäli nuoli on oikea spineltään sen pitäisi osua tähtäyspisteeseen ja olla kohtisuorassa ampumasuuntaan nähden.
Mitäs nyt kun nuolet eivät olleet oikean jäykkyyksisiä?
Mikäli nuoli on liian löysä ja sitä on vara lyhentää niin 2,5cm nuolen lyhennys jäykentää nuolta 5#. Myöskin kärjen painon keventäminen 25gr (grainilla) jäykentää nuolta 5#.
Jos taas nuolta halutaan löysentää niin vaihdetaan painavempi kärki tai ohennetaan aihiota hiomalla.
Kun oikea jäykkyys löytyy kannattaa mitata nuolen jäykkyys spinetesterillä jolloin seuraavien nuolien tekeminen on helpompaa.
Nyrkkisääntönä puujousille on että valitaan 5-10# löysemmät nuolet kuin mitä jousen jäykkyys on, mutta tämä sääntö ei aina pidä paikkaansa.
Mitä leveämpi jousen kahva on, sitä tärkeämpi on nuolen sopiva jäykkyys.
Nykyaikaisilla keskeltäampuvilla jousilla nuolten jäykkyyksillä ei ole niinkään merkitystä koska nuolen ei tarvitse kiertää kahvaa. Tällöin keskeltäampuviin jousiin on parempi valita mahdollisimman jäykät nuolet.
Alla kuva tekemästäni spinetesteristä jolla saan mitattua nuolten jäykkyydet. Paperinen mitta-asteikko on tarkoitus korvata pellistä tehdyllä, kunhan saa joskus aikaiseksi.
Tuet ovat 26" päässä toisistaan ja painona 2paunan painoinen punnus. Tämä testeri antaa tulokseksi 125gr kärjellä varustetun 28" pituisen nuolen jäykkyyden.
Tämä on yleisesti käytetty tapa ilmaista nuolen jäykkyys .
Spinetester |
Puunuolethan voi taipua toiseen suuntaan enemmän kuin toiseen.
VastaaPoista